Szakmai vizsgálat aranyér help ülőkéről.

Vizsgálati jelentés az Aranyérhelp nevű, a gátizmok, aranyér betegség kialakulását megelőző tornásztatására, illetve a legyengült gátizmok megerősítésére szolgáló  technikai eszközről

http://www.seb1.semmelweis.hu

Független vizsgáló és tanúsító szerv megnevezése:
Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika
Dr. Weltner János főorvos /Egyetemi Tanár/
Kiemelt szakterület: sebészet, colo-proctológia, hasi sebészet
Budapest VIII Üllői út 78

Vállalkozás felkérte klinikánk proctológiai szakrendelését az Aranyérhelp nevű eszköz vizsgálatára.

Az eszköz egy szokásos WC ülőkére, vízszintes ülőkéjű székre vagy padra helyezhető feltét-ülőke, mely alkalmas arra, hogy széleit a beteg mindkét oldalt megragadja. A kéz szoros fogása és az ülőke felfelé húzása a szár hajlítóizmainak egyidejű megfeszítésével, majd ezek ellazítása a medencefenék izmait (gátizomzatot, a perineum izmait) összehúzódásra és ellazulásra készteti.

Az aranyérhelp nevű eszköz ezt a szinkronizálást segíti elő azáltal olyan izomcsoportok összehúzását támogatja, melyek a medencefenék izmaival összehangoltan feszülnek meg, és ezáltal járulnak hozzá ezen izmok erősítéséhez és működésük összehangolt voltának helyreállításában.

Az idősödéssel szinte mindig együtt jár a gátizmok gyengülése, hasonlóan más törzsizmok gyengüléséhez. Az idő múltával ez a gyengülés vizelet és széklettartási zavarokat, székletürítési zavarokat okoz. A székürítés nehezülése a betegeket a hasprés fokozott erejű és megnyúlt idejű használatára készteti, ami a gát tovább megsüllyedésén kívül az aranyerek kialakulásához is hozzájárul. A gátizomzat karbantartása, edzése, a medencefenéki izmok szinkronitásának biztosítása e folyamatot visszafordíthatja, illetve megelőző jellegű használata esetén kivédheti. Különösen fontos a gáttorna azok számára, akik egyéb izmaikat karbantartják, mert akkor a hasizmok és a gátizmok párhuzamos edzése megakadályozza az egyenlőtlen erősítést, azaz azt, hogy egy jó tónusú hasizom és egy legyengült gátizomzat együtthatása a gát további megsüllyedését eredményezze.

Mindezek miatt az Aranyérhelp eszköz megelőző jelleggel minden idősödőnek és hasizom-karbantartást nem végzőnek, továbbá gyógyító jelleggel aranyérbetegséggel, gátizom-gyengeség következtében kialakult vizelet- és/vagy széklettartási rendellenességtől szenvedő betegnek hasznos segédeszköz.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003975.htm

http://www.continence.org.au/pages/pelvic-floor-muscle-exercises.html

 

ARANYÉRHELP ÜLŐKE
Gátizom gyengülés  / Gyógytornász ajánlásával /

http://www.szentimrekorhaz.hu
Friedrichné Nagy Andrea
Gyógytornász Humánkineziológus Msc
Főiskai műszaki tanár

A gátizom gyengülésének számtalan oka lehet.
Gátizom gyengülésének lehetséges okai:

 • Veleszületett kötőszövet gyengeség (a laza kötőszövet tapintással is érezhető, gyakoriak az alsó végtagon a visszér tágulatok)
 • Nehéz fizikai munkát végzők
 • Krónikus székrekedéssel küzdők
 • Ülőmunkát végzők (sofőrök)
 • Gyakran köhögők (dohányzás, allergia, asztma)
 • Sok vagy elhúzódó, nehéz szülések után

A gátizom gyengülésének tünetei lehetnek:

 • aranyeres panaszok
 • köhögésre, tüsszentésre, nevetésre, erőteljes fizikai megerőltetésre jelentkező vizelet elcseppenés
 • hólyag, méh vagy végbél süllyedése (orvosi vizsgálat állapítja meg)

Figyelem!
Ezeket a tüneteket más probléma is okozhatja!
Ennek felderítése az orvos feladata!

Gátizom gyengülés esetén a medencefenék konzervatív úton megerősíthető.(gátizom-medencefenék fizioterápiával, gyógytornával)

Gyakorlatok az Aranyérhelp ülőkével.

A speciálisan kialakított ülőkére ülve, a kiemelkedő rész enyhén nyomja a medencefeneket. Ez a nyomás segít tudatosítani a gátizom elhelyezkedését, és az izomösszehúzódást. Az ülőkén úgy kell elhelyezkedni, hogy a végbélnyílás helyezkedjen el középen. A jobbra-balra és az előre-hátra billegések, a medencefenék egyenletes terhelését biztosítják. Ezután sarokemelés közben vigyük előre a testsúlyt (döntsünk kissé előre a törzset), miközben enyhe nyomással lefelé nyomjuk a medencénket (2-5 mp), az ülőke kapaszkodóját pedig felfelé húzzuk. Felegyenesedéskor húzzuk felfelé –befelé a gátizmokat (2-5 mp). Ezzel a mozdulattal megérezzük a gátizom befelé mozdulását. Ismételjük meg ezt többször. A gyakorlat közben a hasűri nyomás változása, kismedencei keringés fokozódása és a gátizom feszítése és lazítása fog megvalósulni, mely tényezők az aranyér visszahúzódását megindítják.

Gátizom alapgyakorlatok:

 • Húzza össze a gátizmát, mintha vizeletét szeretné visszatartani, majd lazítsa el, és hagyja, hogy visszasüllyedjen a gát. Ne nyomjon, ne préseljen lefelé! 5x-8x
 • Kicsi félerős gátizom húzogatás 10x-15x
 • Gömbölyítse a derekát (billentve a medencét), és ezzel egy időben húzza össze a gátizmát, majd egyenesítse vissza a derekát és lazítsa el a gátizmát. 5x-8x
 • Húzza össze a gátizmát, és tartsa meg 3, majd 5 esetleg 7-10 mp-ig, utána lazítson. ismételje 3x-5x

Gátizom fejlesztéséhez mindennap 3x ajánlott a gyakorlatok végzése.

Aranyér (nodus haemorrhoidalis)
A végbél és a végbélnyílás kisebb-nagyobb visszerei (vénái) különböző okok miatt kitágulnak, kiboltosulnak, csomósodhatnak, rögösödhetnek, melyek viszketéssel, fájdalommal, duzzanattal, vérzéssel, sőt gyulladással is járhatnak.
Az aranyér kialakulásában szerepet játszhatnak örökletes tényezők (veleszületett kötőszövet gyengeség), krónikus székrekedés(erőlködés), rostszegény táplálkozás és kevés folyadék fogyasztás, mozgásszegény életmód (tartós ülő munka), valamint a várandósság és a szülés.
Az életkor előrehaladtával nagyobb eséllyel alakul ki.
Az aranyér különböző stádiumaiban különböző kezelési lehetőségek jönnek szóba. A stádiumbeosztás és a megfelelő kezelés megválasztása, proktológus szakorvos kompetenciája. Vérzés esetén mindenképp orvosi vizsgálat szükséges!
Konzervatív terápiákat megelőzésre és enyhébb tünetek jelentkezésekor alkalmaznak.
Ide tartozik az életmód változtatás, megfelelő táplálkozás, székletrendezés, valamint a rendszeres testmozgás, szükség szerint gyógytorna.
Ülőpárnák, krémek, kúpok, és gyógynövényes ülőfürdők, eleinte jól csökkentik a gyulladást, a duzzanatot, a fájdalmat.
A különböző orvosi beavatkozásokat, műtéteket hosszabb ideje fennálló, nagyon fájdalmas, kitüremkedő, erősen vérző, esetleg kizáródott-trombotizálódott aranyerek esetén végeznek.
Aranyér kialakulása várandósság alatt:
Várandós kismamáknál a terhesség harmadik trimeszterében viszonylag gyakran alakul ki aranyeres panasz. Egyes felmérések szerint a kismamák egynegyede tapasztal enyhébb vagy komolyabb tüneteket.
Ennek legfőbb okai:
• a terhesség alatt növekvő progeszteron és relaxin hormonszint lazítja a kötőszöveteket, így a végbél vénáit is,
• a méh a magzat növekedésével a hasüregben lévő nyomást emeli,
• a növekvő méh a medence és a has vénáinak összenyomódásával, a vénás visszaáramlás csökkenését okozza , ezáltal a végbél körüli erekben vérpangás alakulhat ki,
• a terhesség alatt gyakrabban fordul elő székrekedés (vaspótlás mellékhatás, kevesebb testmozgás) ,
• szüléskor, a kitolási szakaszban végzett megterhelő hasprés .
A probléma megelőzését és gyógyítását segíti a rendszeres, nem megterhelő testmozgás és az amúgy is javasolt terhestorna, mely a szülésre való felkészülés mellett gyorsítja a szülés utáni regenerációt, sőt rugalmasítja és erősíti a gátizmokat!

A mozgás és gyógytorna szerepe az aranyér megelőzésében és konzervatív kezelésében:
A rendszeres mozgás, sportolás a bélműködést segíti, megszünteti a székrekedést.
A torna, valamint a gyógytorna során a medence körüli izmok edzésével (has, far, comb, gát) az altest és a kismedencei keringés javul, a vénás pangás csökken, és a végbél visszértágulatai csökkenthetőek, és megelőzhetőek.
A gyógytorna otthon rendszeresen végezhető mellékhatások nélkül.
Az „aranyérhelp” ülőke használatát is kiegészíthetjük gyógytorna kezeléssel.
A speciálisan kialakított ülőkére ülve, a kiemelkedő rész enyhén nyomja a medencefeneket. Ez a nyomás segít tudatosítani a gátizom elhelyezkedését, és az izomösszehúzódást. Segíti a visszér visszahúzódását, és a fájdalom csillapítását.
Az ülőke kiegészíti a konzervatív terápiákat, alkalmas otthoni használatra és kórházi osztályokon (szülészet) való kipróbálásra, és kezelésre, hiszen kismamák és szülő nők esetében a konzervatív terápiákat kell előtérbe helyezni!
Az aranyeres problémák mellett az inkontinenciák kezelésére alkalmazott gátizomtorna betanítását, az izom megéreztetését segítheti az ülőke használata.

Friedrichné Nagy Andrea
Gyógytornász, Humánkineziológus Msc,
Főiskolai műszaki tanár
http://www.szentimrekorhaz.hu